Energioppgradering for 24 millioner

Et stort løft for Skriverskogen Borettslag

Tekst og Foto: Ove Hansrud

Skriverskogen borettslag står foran en meget omfattende rehabilitering. Borettslaget, som består av 28 leiligheter i rekkehus og to eneboliger, velger å ta alle utbedringer på én gang. Fra mars til desember i år blir det utført en oppgradering av bygningsmassen med en kostnadsramme på 24 millioner kroner.

– Et stort, men helt nødvendig løft for borettslaget. Et prosjekt som det ikke hadde vært mulig å gjennomføre uten et tett samarbeid med alle beboerne. De har vært delaktige i hele prosessen fra dag én, med muligheter til å komme med innvendinger og forslag til løsninger, sier leder i borettslaget, Stian Gulli Hansen og bygningsteknisk ansvarlig Tom Eidlaug.

Tom Eidlaug og Stian Gulli Hansen

– Vi laget en vedlikeholdsplan for de neste ti årene i samarbeid med KOBBL. Det viste seg at de 30 boenhetene, som ble bygd i 1969, var modne for en omfattende rehabilitering. Da planene ble presentert forbeboerne var det først snakk om å ta rehabiliteringen i flere etapper, men etter at det kom forslag om å ta hele prosjektet i en gang, ble dette positivt mottatt.

– Om vi skulle tatt det i flere omganger ville det blitt dyrere, og vi hadde bodd i et anleggsområde i minst tre år. Ved å gjøre alt på en gang blir vi ferdige på et drøyt halvår og slipper ekstra kostnader ved tilrigging i flere omganger.

Økte kostnader – økt verdi
– Prosjektet betyr naturlig nok at felleskostnadene vil øke, slik at det blir dyrere å bo her. Men KOBBLs tekniske avdeling, som vi har et tett og godt samarbeid med, har beregnet at energikostnadene blir 51 prosent lavere. Vi regner med at andre kostander, som forsikring, blir redusert. Og vi får et bedre inneklima og en markant verdiøkning av boligene, sier Gulli Hansen og Eidlaug.

ENOVA-støtte
Fordi oppgraderingen medfører at borettslaget blir klassifisert i energiklasse B har de fått bevilget støtte fra ENOVA, med inntil 12 prosent av totalkostnadene for de tiltakene som har betydning for energiforbedringen. Det er forøvrig tredje gang det blir søkt om ENOVA-støtte – de to første gangene ble det avslag.

Lang og grundig prosess
Det ligger en omfattende planleggingsprosess bak. Arbeidet med vedlikeholdsplanen startet for to og et halvt år siden og har foregått i tett samarbeid med KOBBLs tekniske avdeling, og med god dialog med beboerne.

Det har vært en rekke informasjonsmøter hvor representanter fra KOBBL har deltatt. De endelige planene ble først presentert på et beboermøte og siden vedtatt på en ekstraordinær generalforsamling i januar. Det er inngått kontrakt med to entreprenører, EMMTO og Innlandet Anleggsdrift, med byggestart i mars.

Mange hensyn å ta
– I et så omfattende prosjekt er det mange hensyn å ta. Hele boligområdet vil være et anleggsområde i mange måneder, med de konsekvensene det vil få for beboerne. I tillegg til entreprenørenes HMS-planer må borettslaget også lage sin egen plan for å ivareta beboerne sikkerhet, spesielt med hensyn til barna. Lyngvegen vil bli enveiskjørt i anleggsperioden, og det vil ikke bli anledning til å parkere langs vegen slik det blir gjort i dag.

Dette skal gjøres
Dette er det omfattende prosjektet i Skriverskogen:

* Skifte utvendig tak

* Ny utvendig panel

* Etterisolere vegger og loft

* Skifte alle dører og vinduer

* Balansert ventilasjon med varmegjenvinning

‘ Nye rekkverk på alle balkonger.

* Ny drenering

* Isolere kjellermurer.

* Skifte ut vann og kloakkledninger fram til det kommunale nettet

I tillegg vil det bli anledning for den enkelte beboer å foreta egne utbedringer, for eksempel utvidelse av balkonger for egen regning.

Fortsatt etterslep– Men vi er på god vei
– Det er fortsatt et stort etterslep med vedlikehold og oppgradering av gamle leiligheter i boligselskapene. Dessverre ar det vært for ensidig fokus på å holde felleskostnadene nede, noe som har gjort at vedlikeholdsprosjekter er blitt utsatt og skjøvet på.

– Men etter at KOBBL de siste årene har satt fokus på vedlikeholds- og HMS-planer, bistått boligselskapene med å øke bevisstheten rundt dette og bidratt i planlegging og gjennomføring av tiltak, er vi på rett vei. I år vil vi ha prosjekter rundt om i boligselskapene for mellom 70 og 80 millioner kroner, så det er travle dager, sier teknisk sjef i KOBBL, Rune Sand.

– Vel 100 av våre om lag 130 boligselskaper følger KOBBLs plansystem for HMS og 70 følger KOBBLs vedlikeholdsplaner.

– KOBBLs rolle i en prosess som i Skriverskogen Borettslag?

– Vi samarbeider tett med boligselskapet i hele planleggingsperioden og deltar på beboermøter og generalforsamlinger for å gi informasjon og kvalitetssikre prosessen. Vår tekniske avdeling beregninger kostnader og effekter av prosjektet og står for anbudskonkurranser. Vi kvalitetssikrer de anbudene som kommer inn og gir anbefalinger. Vår policy er å prioritere lokale leverandører som tilfredsstiller krav til kvalitet og som er konkurransedyktige på pris.

Før anleggsstart stilles det strenge krav til entreprenørenes kvalitets- og HMS-systemer. Vi står også for byggeledelse og er byggherrens representant med kontroll og oppfølging av fremdrift, økonomi og HMS. I et prosjekt som i Skriverskogen er det spesielt viktig å sikre området og sørge for optimal sikkerhet for beboerne og de som bor i nabolaget, spesielt med tanke på barna, sier Rune Sand.