Avklare forkjøpsretten mens boligen ligger ute for salg?

Vurderer du å selge boligen din og kanskje allerede har funnet en kjøper? Har du funnet drømmeboligen og må få solgt din egen innen kort tid? Som medlem i et boligbyggelag fremstår nok forkjøpsretten som den aller
viktigste grunnen til at man velger å bli medlem. Men hva er dine fordeler som selger av en borettslagsbolig?

Når du er klar til å selge boligen din, kan du bestemme om du vil gjøre dette via en megler eller kanskje du selv har funnet en kjøper og velger å selge privat. Uansett så må forkjøpsretten avklares og det er du som selger som velger om det er forhåndsavklaring eller fastprisavklaring som gjelder.

Bestiller man forhåndsavklaring, vil forkjøpsretten avklares mens boligen ligger ute til salgs og ofte parallelt sammen med visningen. Da vil den kun annonseres med prisantydning på forkjøpsportalen og her er det viktig at de som er interessert i boligen husker på å melde seg som interessent på boligen. Da får du som selger unnagjort visning og avklaring av forkjøpsretten før budrunden settes i gang. Du sparer også samtidig tid, og det er nettopp tid som kan være avgjørende for mange når man er i prosessen med salg av bolig og har kanskje allerede kjøpt drømmehuset.

Ved fastprisavklaring, så avklares forkjøpsretten etter at boligen er solgt og selger har akseptert budet. Da får boligbyggelaget beskjed fra megler at den skal lyses ut på forkjøpsportalen med fast pris, det vil si den summen boligen er solgt for + eventuell ansiennitet til kjøper. Her vil den ligge ute i 7 dager (5 virkedager) slik at medlemmene har mulighet til å melde forkjøp hvis de her bedre ansiennitet en opprinnelig kjøper. Det er ventetiden fra salg av bolig til endelig avklaring av forkjøpsrett som de fleste kjøpere opplever som nervepirrende og unødvendig lang. Gleden fra å kjøpe seg bolig til å miste den på forkjøp er ikke gøy for noen, og mange opplever dette flere ganger dessverre.

Slik fungerer forkjøpsretten:
Har du meldt forkjøpsrett på en bolig og vært medlem i KOBBL lenger enn den som vinner budrunden, kan du overta boligen til den prisen som ble avtalt. Det er to måter å avklare forkjøpsretten på:

FORHÅNDSAVKLARING
Når boligen ligger ute til salgs, vil den da annonseres med prisantydning som er satt på boligen. Er du interessert, må du melde forkjøpsretten din innen fristens utløp. Meldt forkjøpsrett er ikke bindende. Hvis du legger inn bud hos megler før frist for forkjøpsrett går ut, har du også meldt din forkjøpsrett. Det er alltid lurt å melde forkjøpsrett på forhånds-utlyste boliger man er interessert i og du kan melde forkjøpsrett på flere boliger samtidig.

FASTPRISAVKLARING
Når boligen avklares etter at den er solgt, annonseres den med fast pris, det vil si for den summen boligen er solgt for. Da kan du som medlem melde ditt krav som forkjøpsrett og tre inn i den avtalen som opprinnelig kjøper og selger har inngått. Det er bindende når du melder forkjøpsrett på fastprisavklaring. Dersom det er flere medlemmer som melder forkjøpsrett, vil boligen gå til den med lengst ansiennitet. I praksis betyr det at den som ender opp som kjøper av boligen, må vente med feiringen til meldefristen har gått ut, hvis ingen med forkjøpsrett har meldt seg.